Kripto Cüzdanı ve Soğuk Cüzdan Nedir?
Kripto para borsaları yatırımcılarının güvenlerini sarsmaya devam ediyor. Bu durumda ilk akla gelen soru “Kripto para saklama yöntemleri nelerdir?” oluyor. Yatırımcılar ise çözümü soğuk cüzdan olarak görüyor. Peki soğuk cüzdan nedir, nasıl alınır?
Kripto paralar teknolojideki hızlı gelişmeler ve küresel salgının da etkisiyle yatırım enstrümanı olarak görülüyor. Ülkemizde milyonlarca vatandaşın yatırım yaptığı kripto paralar yasal altyapıya sahip olmadığı için yatırımcılara kötü sürprizler yaşatabiliyor. Bu durum, internete bağlı olmayan kripto para birimi cüzdanını ifade eden soğuk cüzdanların tercih edilmesine sebep oluyor.
Soğuk cüzdan nedir?
Soğuk cüzdan avantajları nelerdir sorularını yanıtlamadan önce mevcut durumdaki yaygın kullanılan saklama yöntemi olan sıcak cüzdanı tanımlayalım. İnternete bağlı kripto para cüzdanı sıcak cüzdan olarak ifade edilir. Sıcak cüzdanlar; kurulumu, erişimi ve daha fazla token kabul etmesi nedeniyle kullanıcılar için tercih sebebi olsa da güvenlik açıkları yatırımcıları tedirgin ediyor. Günlük kripto para birimi kullanıcıları, kripto para saklamak için telefon, tablet veya bilgisayarla birkaç tuşa basarak kısa sürede işlem yapabileceği sıcak cüzdanları tercih ediyor.
Soğuk cüzdan sıcak cüzdandan farklı olarak çevrimdışı, yani internete bağlı olmayan kripto para cüzdanı anlamına geliyor. Bu cüzdanın gündeme gelmesi de çevrimdışı olması nedeniyle daha güvenli olmasından kaynaklanıyor. Soğuk cüzdanlar, özel anahtarı USB bellek şeklinde fiziksel bir ortam kullanarak saklıyor. Bu da kötü niyetli kişiler için erişim engeli oluşturuyor.
Soğuk cüzdanda güvenlik için kullanıcının hesap anahtar numarasını kimseyle paylaşmaması gerekiyor. Cüzdan sahibi soğuk cüzdandan takas adresine kripto göndermek için cüzdanın özel yazılımı aracılığıyla internete bağlanıp özel anahtarı ile imzalaması gerekiyor.
Soğuk cüzdan çeşitleri şu özellikleri taşır;
Donanım cüzdan: Soğuk cüzdanların en çok tercih edilen çeşidi olan donanım cüzdan, hardware olarak da biliniyor. Rastgele sayı üreticileri kullanan fiziksel, elektronik cihazlar olarak tanımlayabileceğimiz donanım cüzdan, içindeki kripto para biriminin internetten bağımsız olarak saklanmasına olanak tanıyor.
Kâğıt cüzdan: Kâğıt cüzdan, üzerinde açık ya da özel bir anahtarın QR kodunun bulunduğu fiziksel belgeyi ifade ediyor.
Soğuk saklama türlerini şöyle sıralayabiliriz;
* Özel anahtarı kâğıda yazmak
* USB sürücüsünde saklamak
* Çevrimdışı cüzdan yazılımında saklamak