Her yatırımcının geleceğe yönelik bir tahmini ve beklentisi vardır. Bunun içinde elinde bir veriden ya da kendini tekrar eden bir şablondan yararlanır. Bu veriler bazen sayısal bazen de en basitinden küresel gündem olabilir. Ben bu gün sizinle geleceğimize şekil verebileceğini düşündüğüm küresel bir ön görüden bahsetmek istiyorum.

Çağımızın sorunu Küresel Isınma.

Çoğu zaman haberlerde veya makalelerde karşımıza çıkan bu sorunu yatırım yaparken de dikkate almalıyız. İklim değişimi ve ülkelerin karbon salınımı konusunda çıkarttığı yasalar bizi bu konuda düşünmeye itmeli. Düşünen beyinler her zaman çözüme yakındır.

Örnek vermek gerekirse dünyada yaşanan aşırı hava olayları, seller, yangınlar ve tayfunlar sonrası yaşanan bölgesel elektrik kesintilerine alt yapı sorunlarına dikkat ettiniz mi ? Sanayi kuruluşlarının bir kısmı ve son kullanıcı olarak hane halklarının bir bölümü artık bu kesintilerden etkilenmemek aynı zaman da karbon ayak izlerini düşürmek hatta sıfırlamak için güneş enerjisi sistemlerine geçiyorlar. Bu bize yatırım yaparken bir fikir verebilir. Güneş paneli ve batarya üreten şirketlere hatta bu sistemlerin üretiminde kullanılan ham maddelere yatırım yapmak gelecekte karlı bir yatırım olabilir.

Başka bir örnekte elektrikli araçlar. Dünya önümüzdeki 10 yılda çok hızlı bir şekilde bu araçlara geçecek. Birçok firmanın elektrikli araç üretmek için alt yapılarına ayırdıkları kaynakları hızla arttırdığını zaten biliyorsunuz. Artık yollarda daha fazla elektrikli araç gözünüze çarpmaya başlamıştır.

Benim dikkatimi çeken iki örnekte de çokça kullanılan BAKIR madeni olması.

Dünyadaki en büyük bakır üreticisi konumun da Şili ülkesi bulunmaktadır. Aynı zaman da Çin dünyada ki bakır tüketiminin yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin bakır konusundaki yeri ise tüketimimizin ancak %20’ni karşılayabiliyoruz.

Bugün dünyada üretilen bakırın en önemli kısmı elektrik sanayisinde kullanılmaktadır. GoldmanSachs’a göre, temiz enerji dönüşümünden kaynaklanan bakır talebi 2030’da yüzde 600 artışla 5,4 milyon tona ulaşacak. Elektrikli araçlar, rüzgar, güneş ve jeotermal enerji gibi yeşil enerji teknolojilerinin büyüme hızına bağlı olarak bakır talebi yüzde 900 artışla 8,7 milyon tona ulaşabilecek.

Elektrikli araçların motorlarında bulunan sargılarda önemli miktarlarda bakır kullanılıyor. Tek bir arabada kullanılan bakır kablo uzunluğu 6 km ye kadar çıkıyor.

Sonuç olarak bakırı yatırım yapmak için güzel bir maden olarak görüyorum. İsterseniz ham madde olarak, isterseniz bakırı işleyen sanayi şirketlerine ortak olarak yatırım yapmak gelecekte size kar sağlayabilir. Bakırı izleyip geleceğimize ve dünyamıza nasıl yön vereceğini hep beraber göreceğiz.   

1 Yorum.

Yorumlar kapatıldı.