Türksat 5B Uzay Serüvenine Başladı

Airbus Defence and Space firmasının Fransa’nın Toulouse şehrindeki tesislerinde üretilen Türksat 5B haberleşme uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye saatiyle 06.58’de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Türkiye’nin 8’inci uydusu Türksat 5B, manevra ömrü ile 42° Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarımızı 30 yıl boyunca güvence altına alacak. 12 Kw gücüne sahip olan Türksat 5B; Türkiye, Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey Afrika, Doğu Afrika, Güney Afrika, Nijerya’yı kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Bunun dışında haberleşme uydusu üzerinde planlanan Ka-Bant kapasitesiyle özellikle ticari gemi ve hava yolları pazarına da odaklanacak.

Türksat 5B, Sabit Uydu Servis (FSS) sınıfı uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alıyor. Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesi olan Ka-Bant kapasitesini 15 kattan fazla artıracak Türksat 5B, uydu haberleşmesinin kullanıldığı denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin biçimde yerini alacak. Yerli Endüstri Katkı Programı kapsamında Türkiye’de üretilen 2 haberleşme ekipmanının da kullanıldığı Türksat 5B ile ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarlanıp üretilen ekipmanlar uzaya gönderilmiş olacak. Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle Türkiye’nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabilecek.

Bakan Karaismailoğlu, “6A’nın uzayda yerini alacağı günler çok yakın. Artık test aşamasına geçtik. 2023 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Hindistan’ı içine alan doğu kapsama alanı ile uydu kapsama alanımız çok daha da genişleyecek” diye konuştu.

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok tarafından uydumuzdan ilk sinyalin başarılı şekilde alındığı açıklandı.