Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, hükümetin enflasyonun yol açacağı kayıplara karşı korumayı garanti edeceği bir dizi liraya dayalı finansal ürünü değerlendirdiğini söyledi.
Bunlar, yerel para birimindeki banka mevduatlarını döviz dalgalanmalarından kaynaklanan kayıplara karşı korumak için Aralık ortasında başlatılan bir planı takip edecek.
Türk hane halkını yastık altına saklanan fiziksel altını sertifikalı altın ürünlerle değiştirmeye teşvik eden yeni tekliflerle birlikte, önlemler finansal sisteme taze kan enjekte etmek ve yerel para biriminin değer kaybını durdurmak için tasarlandı.
Göksel Aşan Cuma günü verdiği bir röportajda, hükümetin ülkeyi ekonomik olarak rayına oturtmak ve nihayetinde belirtilen cari fazla verme hedefine ulaşmak için çeşitli yeni finansal ürünler üzerinde çalıştığını söyledi.
Aşan, “Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyona endeksli enstrümanlar üzerinde çalışıyor” dedi. Yeni dövize endeksli lira mevduatları ile rekabet etmek anlamına gelecek başka bir banka mevduat aracı olacağını düşünmüyorum” dedi. Aşan’ın doğrudan ifade etmeden tahvil ihracını işaret ettiğini savundu.
Aşan ayrıca, fiziki altınla değiştirilecek altın sertifikaları getirerek, tahminen 5 bin tonluk altın ve altın takıların bir kısmının finansal sisteme kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü de ifade etti. Evlerde ve banka kasalarında saklanan bu altın eşyaların, hükümet tarafından yaklaşık 280 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.
Kur korumalı mevduat uygulamasına yatırımcıların ilgisinden memnun olduklarını da anlatan Aşan, “Kişisel olarak bu yeni mevduat enstrümanları ile dövize endeksli lira hesaplarına bir ayda 150 milyar lira toplanmasını, aynı dönemde ek 5 milyar dolarında standart döviz hesaplarından liraya döndürülmesini bekliyorum” diye konuştu.