Kontrolmatik CEO’su Sami Aslanhan’ın Katıldığı Radyo Yayınından Notlar

  • Kontrolmatik’in %100 bağlı ortaklığı olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, Lityum İyon Batarya Hücresi, Paketler ve Konteyner Çözümleri üreticisidir. Kanıtlanmış teknolojisi prizmatik Lityum Demir Fosfattır. Fabrika Ankara’da kurulmaktadır.
    2021’de başlayan yatırımın, kapasite artışı çalışmaları sonrası ; ilk aşamasının 500 MWh kapasiteye, 2.aşamasının 1200MWh ulaşarak 2023’ün ilk çeyreğinde test üretimine ve ikinci çeyrekte de seri üretime geçmesi ve sonrasındaki 3 yıl içinde tüm yatırımın tamamlanmasıyla birlikte brütte 3000 MWh nette 2.250 MWh kapasiteye ulaşması planlanıyor.
  • Depolamada asıl amaç yenilebilir enerjinin daha fazla bir şekilde şebekede kullanmak ve güç dengesini sağlayabilmek. Ev içinde ürünler yapılacak 10 Kwh, 20 Kwh depolama kapasitesi olan ürünleri kullanıma sunup güneş enerjisi güneş enerjisi ile elektrik depolamak, güneş enerjisi yoksa gece tarifesinde daha ucuz fiyatdan enerji depolayıp gündüz kullanmak.
  • Uydu tarafında Ekim ayında planlı olan 2. uydu fırlatılması Kasım ayına sarkmış. 2023 Ocak ayı sonunda 3. uydu olarak haberleşme uydularından farklı olarak görüntüleme imkanı olan 3.2 metre çözünürlüklü uyduyu fırlatmayı planlıyorlar. Uydu teknolojisinde 5 yıl içinde çok farklı yerlerde olunacağı düşünüldüğünden bu konuda erken adım atıp ilerlemenin içinde yer almayı ve büyümeyi hedefliyorlar.
  • Uydu aracılığı ile Akıllı tarımda her türlü sulama, gübreleme, ilaçlama gibi işlemler yapılabiliyor. Orman yangınları gözlemleme, balıkçılık, kaçak göçmen vb alanlarda da kullanılabiliyor.
  • Ankara’da kurulan fabrikanın aynısını Abd’de kurmak istiyoruz. Çok büyük bir pazar var. Avrupa’dan daha büyük. 2030 yılına kadar karbon emisyonunu %40 azaltma hedefi doğrultusunda 369 Milyar $ teşvik var. Bu teşvik kapsamında depolama teknolojileri de var. Yabancı firmalara da bu teşvikler sağlanıyor. Abd çip, batarya, rüzgar türbünü, güneş paneli, depolama vb teknolojik her türlü yatırımı ülkesine çekmek istediğinden teşvikler sağlıyor.
  • Enerji depolamada büyümek istiyoruz, yeni teknolojiler geliştirmek vb. Robotikte global bir marka çıkarma arzusundayız, Uydu teknoljilerinde dünyada önce ilk 10 daha sonra ilk 5’e girme hedefleri var özellikle alçak dünya yörüngesi uydusunda.
  • Yıl sonu cirosunu tahmin etmek elimizde kontratlar ve projeler olduğundan dolayı kolay oluyor. Yıl sonunda yaklaşık 1.8 Milyar TL fatura hedefimiz var, %20-25 civarı EBİTDA(şirketlerin vergi, faiz ve amortismandan önceki kazancı,Favök’de deniyor.) bekliyor.  Son çeyrek bizim en büyük çeyreğimizdir. Yoğun bir son çeyrek olacak bizim için. Aşağı Yukarı 360-450 milyon arası EBİTDA mız olur beklentileri var.